Pretreniranost

JE VEČ RES BOLJE? 9 ZNAKOV PRETRENIRANOSTI

Če je malo vadbe za nas dobro, mora biti več vadbe bolje, kajne? Drži, vendar le do neke točke.

Ko gre za obseg vadbe, obstaja “razmerje med odmerkom in odzivom”, kar pomeni, da bolj ko bomo vadili, več koristi bomo dosegli, vendar obstaja prelomna točka. Če jo presežemo, naredimo več škode kot koristi!  To točko lahko dosežemo na enega ali oba od naslednjih dveh načinov:

PREVEČ GIBANJA BREZ DOVOLJ OKREVANJA

KRONIČNO PODHRANJEVANJE

Ta prelomna točka je znana kot sindrom pretreniranosti in vodi do zmanjšanja telesne pripravljenosti in do morebitnih poškodb. Tveganje je ne glede na spol enako, zato prepoznavanje zgodnjih znakov in boj proti njim lahko preprečita škodljive rezultate v telesni pripravljenosti in zdravju. Tu je devet znakov pretreniranosti, na katere moramo biti pozorni:

1. Zmanjšana zmogljivost.

Kljub povečanju intenzivnosti ali obsega treninga ne napredujemo. Pogosti znaki so zmanjšani moč, gibljivost in vzdržljivost, slabši reakcijski čas, zmanjšana hitrost teka.

2. Treningi nam predstavljajo večji napor.

Na videz nazahtevna vadba se nam zdi nenavadno težka. Jasen znak je povišan srčni utrip med vadbo ali čez dan, umirjanje povišanega srčnega utripa po vadbi pa lahko traja dlje časa kot sicer.

3. Prekomerna utrujenost.

Včasih je pričakovati nekaj dni utrujenosti ali “težkih nog”. Toda utrujenost se bo v telesu, ki nikoli nima možnosti, da bi si popolnoma opomoglo od prejšnjih treningov, kopičila. Poleg tega kronična negativna poraba energije vodi do nečesa, kar se imenuje »nizka razpoložljivost energije«, kar pomeni, da telo nenehno jemlje iz lastnih zalog energije (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe). To je lahko posledica preveč treninga ali premalo goriva.

4. Razburjenost in razpoloženje.

Pretreniranost pomembno vpliva na vaše stresne hormone, vključno s kortizolom in epinefrinom (adrenalin). To hormonsko neravnovesje lahko povzroči nihanje razpoloženja, nenavadno razdražljivost in nezmožnost koncentracije.

5. Nespečnost ali nemiren spanec.

Spanje zagotavlja telesu čas za počitek in popravilo. Toda prekomerna proizvodnja stresnih hormonov, kot je omenjeno zgoraj, vam morda ne bo omogočila, da bi se popolnoma sprostili, zaradi česar je spanje veliko manj učinkovito (kar združuje kronično utrujenost in slabo razpoloženje). 6. Izguba apetita.Neravnovesje hormonov lahko vpliva tudi na mehanizme lakote in sitosti. Več treninga bi moralo spodbuditi več apetita, vendar lahko fiziološka izčrpanost dejansko privede do zatiranja apetita. 7. Kronične ali mučne poškodbe.Prekomerno uporabljene mišice in sklepi lahko povzročijo nenehne bolečine. Bolečino, ki ne popusti v dveh tednih, je treba šteti za poškodbo. Pretreniranost vseh telesnih sistemov pa med drugim otežuje odganjanje okužb. Tako so znaki tudi pogoste bolezni in okužbe zgornjih dihal. Medicinski zapleti lahko vključujejo tudi nizko mineralno gostoto kosti in nizek testosteron. 8. Presnovna neravnovesja.Dolgoročna nizka razpoložljivost energije lahko povzroči pomanjkanje hranil, kot je anemija zaradi pomanjkanja železa, ki lahko škoduje zdravju in splošni sposobnosti telesa. Medicinski zapleti lahko vključujejo tudi motnje v delovanju kardiovaskularnega, prebavnega, endokrinega, živčnega ali reproduktivnega sistema (npr. motnje menstrualnega cikla pri ženskah). 9. Psihološki stres in / ali depresija.Izpad treningov in/ali pomembnih tekmovanj skupaj z neravnovesjem hormonov in pomanjkanjem kakovostnega spanca lahko bistveno vplivata na vašo psiho. Zato je namesto slepemu sledenju »več je bolje« boljši pristop pametno periodiziran program treninga, ki vključuje pravo mero vadbe in dovolj počitka.  Zavedajmo se, da sta dan ali dva počitka več boljša kot dan ali dva v bolniški postelji. Današnje okrevanje nam omogoča boljši trening jutri, še bolj pomembno pa verjetno tudi manj zamujenih treningov v naslednjih mesecih.

FormaNatura

Grega Engelman