5 pomebnih načel treninga – naj bo izpolnjevanje novoletnih zaobljub učinkovitejše

Potrpežljivost je moč, ki jo na treningu za doseganje zadanih ciljev nujno potrebujemo. Telo največkrat ne more slediti »glavi« – našim željam, po hitrem in kvalitetno doseženem rezultatu. Ker biološki procesi »terjajo« svoj čas, je potrebno biti potrpežljiv. Izguba nadzora nad potrpežljivostjo vodi do povišanja stresa, ki lahko v nadaljevanju škoduje telesu.

Pripravljen načrt treninga omogoča posamezniku optimalno treniranje v sklopu določenega obdobja za doseg zadanega cilja. Naj si bo ta cilj ali izguba odvečne telesne mase, povečanje mišične mase, povečanje vzdržljivosti, ipd., je jasno da je posameznik z načrtovanim treningom po posameznih fazah, učinkovitejši. Proces v sklopu katerega je trening razdeljen v posamezne različne faze, imenujemo periodizacija oziroma tudi ciklizacija. Slednjo sestavljajo tako imenovani makrocikel, mezocikel, mikrocikel in pa osamezne vadbene enote.

Preskakovanje posameznih tednov – mikrocikli, ter prehitro povečevanje obsega treningov na telo deluje stresno. Bolj potrpežljivo in postopno stopnjevanje treningov ter s tem samih dražljajev na telo omogoča telesu zanesljivejše prilagajanje. Obseg treninga naj bi se ne povečeval za več kot 10 odstotokov na teden oziroma štirinajst dni, s čemer zmerno prilagajamo, za poškodbe občutljivejši, pasivni gibalni aparat. Tako pred naslednjo stopnjo treninga raje ponovimo tedenski cikel – mikrocikel, ali obliko treninga.

Ne izpuščajte dnevov namenjenih regeneraciji, saj je ključ za kvalitetno dosego cilja ravno v razmerju treningov in sami regeneraciji. Slednja s poudarkom relaksacije zmanjšuje utrujenost ter preprečuje pretreniranost, saj se v telesu ponovno vzpostavlja hormonsko ravnovesje. Študije kažejo da v primeru zanemarjanja regeneracije izčrpavamo nevroendokrini sistem in je optimalno športno udejstvovanje nemogoče.

Poskrbite za redno in varno vadbo saj le tako dosežemo željene rezultate. Ni potrebno posebej poudarii da s tem krepimo celotno telo in posledično zvišujemo kakovost življenja. V začetku tudi ni potrebno veliko, da opazimo prve spremembe in izboljšanje psihofizičnega počutja. Znanstveno je dokazano da z redno vadbo izboljšujemo imunski sistem, kvaliteto spanca, povečujemo energijo, zmanjšujemo možnost kardiovaskularnih bolezni, bolečin v hrbtu, migren, osteoporoze, ipd. Vadba ohranja naše možgane in celotno telo, mlade!

Literatura 

Sharon A. Plowman & Denise L. Smith (2007). Exercise Physiology for Health, Fitness, and Performance. New York City: Lippincott Williams & Wilkins, a Wolters Kluwer business.

FormaNatura

Miha Šumak